Въпроси и Отговори

  Въпроси и Отговори

  Кога може да се засажда лозов посадъчен материал?

  - Лозовият посадъчен материал се засажда през есента или пролетта.

  Как се засажда лозовия посадъчен материал?

  - Един ден преди засаждането, корените на лозичките трябва да се накиснат във вода. Непосредствено преди засаждането, корените се режат на дължина 5–6 см, след което се поставят в изкопаните дупки. Дупката трябва да е около 50 см дълбока. В изкопаните дупките, може да се сложи добре угнила оборска тор смесена с почвата от дупката, в съотношение 50/50. Не е задължително да се слага оборския тор. Не се слагат други торове. Върху тази почвено-торова смес се слага само почва, с която се заравят лозичките. Лозичката се поставя в средата на дупката, така че корените да легнат на дъното, а спойката да бъде на повърхността. С мотика се запълва половината от дупката с почвата и се притъпква, като се придържа лозичката, за да не се измести. Прави се купчинка (15-20 см) от рохкава почва над спойката (мястото където е присадена лозичката).

  * Ако почвата е суха, в дупката се изсипват 5–6 литра вода. Изчаква се водата да попие и след това се запълва до горе с почва, като отново се притъпква.

  * Ако почвата е влажна, не се налива вода в дупката, а се запълва до горе и отново се притъпква.

  Какво представляват лозите, произведени по картонажния метод?

  - Картонажният метод е метод, при който стратифицираните лозички се вкореняват в контейнери (картонени, полиетиленови, саморазлагащи се) с торо-почвена смес. След вкореняването (в края на месец май-средата на месец юни) лозите се засаждат на постоянно място. Адаптират по-лесно, но са уязвими на засушаване. С лозовия посадъчен материал, произведен по картонажния метод, печелите една година.

  Кога се прави заявка за лозов посадъчен материал?

  - Заявките за лозов посадъчен материал от даден сорт и количество трябва да бъдат направени най-късно до края на месец февруари. Заявените лози ще можете да засаждате по картонажен метод до края на месец юни; вкоренените по класическия начин лози - през есента на настоящата година или пролетта на следващата.

НА ФОКУС

Грюнер велтлинер

Грюнер велтлинер

Грюнер велтлинер е бял винен сорт с произход Австрия. Средно до къснозреещ сорт. Лозите се отличават със силен растеж и висока родовитост. Непретенциозен към почвените условия, расте добре както върху богати, така и върху не толкова плодородни почви, издържа на сухи периоди. Устойчив на ниски температури и гъбични заболявания. Гроздът е средно голям. Зърната са средни, зелено-жълти, с кафяви петънца. Кожицата е дебела. От гроздето се приготвят различни по качество и стил висококачествени бели вина. Всички те се отличават със забележителен аромат, пикантност и минералност.

подробно »

Офис

4023, Пловдив
бул. ”Освобождение” 3, х-л SPS, оф.423
тел: +359 32/682810; 682633
факс: +359 32/680117
е-mail: amv_agro@abv.bg